Searching...
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Νέο μισθολόγιο ενστόλων...

7/04/2013 08:55:00 π.μ.
ΟΤΑΝ Η ΑΠΑΤΗ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ                  
Οι ένστολοι είναι μία πολυπληθής ομάδα εργαζομένων με 170.000 περίπου εν ενεργεία στελέχη και πάνω από 120.000 αποστράτους, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους αποτελούσαν το φιλέτο της εκλογικής πελατείας των κομμάτων εξουσίας.


Προεκλογικά πάντα τους έδιναν υποσχέσεις που μετεκλογικά δεν είχαν αντίκρισμα και αυτό ξεπερνιόταν με ένα καλό λόγο, ένα κτύπημα στην πλάτη και την επίκληση του πατριωτισμού. Έτσι τις προηγούμενες δεκαετίες , όσο και αν ο κόσμος έχει διαφορετική άποψη, ήταν η κοινωνική ομάδα που πάντα ακολουθούσε και υπολειπόταν έναντι των άλλων εργαζομένων σε μισθούς, συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα. Φτάνοντας στην περίοδο των μνημονίων τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και οι απόστρατοι , ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν από τις περικοπές και μάλιστα αναλογικά περισσότερο από τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Οι δεσμεύσεις της Ν.Δ. προεκλογικά ήταν η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στους ένστολους, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της αποστολής τους και την άδικη μεταχείρισή τους  .Για άλλη μια φορά χιλιάδες εν ενεργεία και απόστρατοι μαζί με τις οικογένειές τους σύρθηκαν όμηροι στις κάλπες με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα τους εξαπατήσουν. Μετεκλογικά όμως διαπίστωσαν  ότι όχι μόνο εξαπατήθηκαν αλλά  αρκετά γρήγορα μπήκαν πάλι στο κέντρο του στόχου αυτής της αντιλαϊκής κυβέρνησης.
Από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αποκατάσταση, μετεκλογικά είχαμε τις αγριότερες περικοπές και μάλιστα την 18-02-2013 φρόντισαν να ψηφίσουν νέες που θα ισχύσουν από 01-01-14. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εν ενεργεία στελεχών και κάποιων φορέων αποστράτων, αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν. Ιδιαίτερα για τους εν ενεργεία, ο καλός λόγος και το κτύπημα στην πλάτη αντικαταστάθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από εκβιασμούς, απειλές, διώξεις και το μόνο που έμεινε ίδιο ήταν η επίκληση πατριωτισμού.
  Η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο, χρησιμοποίησε υπουργούς και βουλευτές οι  οποίοι δήλωσαν τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους για τις περικοπές που ψήφισαν και εξήγγειλαν πρωτοβουλίες για την ακύρωση τους. Μετά τον ανασχηματισμό , στην ίδια τακτική, ο νέος υπουργός και υφυπουργός ''κατανόησαν ''κ την άσκημη οικονομική κατάσταση των ένστολων και άφησαν να εννοηθεί ότι θα κάνουν προσπάθειες να τις αποτρέψουν.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κανένας υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κάνει κάτι. Όλοι γνώριζαν τις επιπτώσεις αυτών που ψήφισαν και η επιλογή τους ήταν συνειδητή. Αν δεν επικροτούσαν την πολιτική που εφαρμόζεται δεν θα ψήφιζαν τα μέτρα. Αν τώρα κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος και νοιάζονται δήθεν τόσο πολύ για τους ένστολους, ας αναλάβουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, που αν δεν ψηφισθεί, σύμφωνα με τα όσα λένε, θα πρέπει να παραιτηθούν. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.
Η κυβέρνηση, σ’ αυτό το παιχνίδι εξαπάτησης  εκτός από την  “συμπόνια” των υπουργών και βουλευτών, τις απειλές, τον εκβιασμό , τις διώξεις, την “κατανόηση” του λάθους, την επιστράτευση των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε.  που παπαγαλίζουν ψάχνει να βρει κοινωνικούς εταίρους για να κάτσουν στο τραπέζι του “διαλόγου”.  Δεν την νοιάζει η συμφωνία ή διαφωνία. Αρκεί η φωτογραφία του πρωθυπουργού ή του υπουργού με τους εκπροσώπους ένστολων και αποστράτων, για να φανεί ότι οι περικοπές έγιναν αποδεκτές και αν υπάρξει διαφωνία αυτή θα είναι στο τεχνικό κομμάτι . Άλλωστε αυτό δεν έγινε και τον Φλεβάρη, που οι πιο άγριες περικοπές ήρθαν λίγες μέρες μετά την συνάντηση των θεσμικών με τον πρωθυπουργό;
Στην παρούσα φάση,  σε περίοδο μνημονίων και άγριας λιτότητας , δεν μπορεί να γίνει διάλογος για νέο μισθολόγιο . Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση  και κατάθεση προτάσεων, για διαχείριση της περαιτέρω εξαθλίωσης των ένστολων και των οικογενειών τους.  Ποιος άλλος έκανε διάλογο για μισθολόγιο σε περίοδο μνημονίου και τι κέρδισε;     Ένας τέτοιος διάλογος αυτό που θα εξυπηρετούσε είναι  το ξέπλυμα της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, αφού οι προεκλογικές δεσμεύσεις για  αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, με τη δική μας συνδρομή ,θα γίνουν κενό γράμμα και συγχρόνως θα επικυρωθεί η πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος μας και σε βάρος του ελληνικού λαού.  Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι  οι προεκλογικές δεσμεύσεις μιλάνε για αποκατάσταση. Πιθανόν με αυτό μόνο, ως προαπαιτούμενο, θα μπορούσε να γίνει κάποια συζήτηση.
Η κυβέρνηση στη μόνη δέσμευση που μένει πιστή, είναι η εξυπηρέτηση των  συμφερόντων των τοκογλύφων δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου.  Ο λαός είναι το σκαλοπάτι   που πατάει για να εξυπηρετήσει αυτά τα συμφέροντα. Η εξαπάτησή  του, είναι ένα από τα εργαλεία που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συνειδητά .  Όταν  λοιπόν οι ένστολοι μιλήσουν  για εξαπάτηση, δημοσιογραφικά  δεν θα περάσει έτσι.  Όλος αυτός   ο συρφετός των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε. και ελάχιστοι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι ,που χρησιμοποιούνται σαν πολιορκητικός κριός για να πετύχει αυτή η πολιτική, θα μιλήσουν για συντεχνίες, για συμφέροντα ,θα εμφανίσουν πλαστές μισθοδοσίες . Και στο τέλος την εξαπάτηση θα την προβάλουν σαν υπεύθυνη πολιτική πράξη και τον πρωθυπουργό σαν τον μεγάλο πολιτικό που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.  Στην περίοδο των μνημονίων και της άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής , οι λέξεις έχασαν το νόημά τους και η απάτη είναι συνώνυμη της υπευθυνότητας.
Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, οι απόστρατοι και οι οικογένειές τους, την εξαπάτηση την έχουν νοιώσει πολλές φορές στο πετσί τους. Δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για άλλη μια φορά.  Κάθε μέρα που περνά είναι σε βάρος μας. Νέα μνημόνια έρχονται με νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς. Η δύναμη της κοινωνίας είναι τεράστια και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Είμαστε πολλοί και είναι λίγοι. Αυτό  που χρειάζεται είναι να ξεκολλήσουμε από τον καναπέ , να βγούμε από τη λογική της ανθρωποφαγίας , να δούμε τον διπλανό μας με ανθρωπιά και να συνεννοηθούμε. Ο μόνος διάλογος που πρέπει να επιδιώξουμε, είναι ο διάλογος με την υπόλοιπη κοινωνία για μια ειρηνική εξέγερση ,που θα ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα φέρει την ελπίδα της ανασυγκρότησης και της προόδου.

Τάσος Μαυρόπουλος  Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.(ε.α.) 
Συντονιστής Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ιστοσελίδες που παρακολουθώ:




alt text alt text