Searching...
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη με τον Τάσο Μαυρόπουλο (Λαϊκή Ενότητα)

12/01/2015 09:35:00 π.μ.



1.Διατελέσατε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας σε ένα κρίσιμο καλοκαίρι όπου αντιμετωπίσατε πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας και ομολογουμένως τα καταφέρατε. Το έργο σας στη Γραμματεία αδιαμφισβήτητο, όσο και η εμπιστοσύνη του κυρίου Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο σας παρότι ήσασταν στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας. Για ποιο λόγο παραιτηθήκατε και προσχωρήσατε στη ΛΑΕ;

 
Στην παραίτησή μου ευχαρίστησα την κυβέρνηση και τον υπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και το διάστημα της θητείας μου προσπάθησα να λειτουργήσω με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις κρίσιμες πολιτικές περιόδους όμως όλοι πρέπει να παίρνουν θέση και να συμμετέχουν ενεργά. Να κάνουν τις επιλογές τους με γνώμονα το συμφέρον του λαού και τη συνέπεια λόγων και έργων, ιδιαίτερα για την αριστερά.
Με ένα νόμο είχαμε δεσμευτεί ότι θα ακυρώναμε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις. Με ένα νόμο φέραμε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας. Πήγαμε με μία ελαφρότητα για διαπραγμάτευση, που δείχνει όχι μόνο απειρία αλλά και άγνοια ζωής. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τους εκβιασμούς που δέχτηκε η κυβέρνηση ούτε τις αγνές προθέσεις της. Ξεσηκώσαμε όμως τον ελληνικό λαό και καλά κάναμε και πήγαμε να συζητήσουμε με τους τοκογλύφους με μόνο όπλο την λαϊκή εντολή. Και το ότι πήγαμε χωρίς όπλα ήταν επιλογή και απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας. Είχαμε όλο το χρόνο για προετοιμασία ενός αξιόπιστου σχεδίου αλλά και προετοιμασίας του κόσμου, ο οποίος θα το ενέκρινε και θα το στήριζε. Οι επιλογές όμως της ηγεσίας ήταν διαφορετικές. Είναι θέμα κοινής λογικής, ότι δεν θα μας άφηναν να δώσουμε το παράδειγμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ότι οι λαοί μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες τους. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά ,την επόμενη μέρα θα είχαμε εκλογές σε όλη την Ευρώπη και θα πήγαιναν περίπατο οι «θεσμοί» και το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Θα είχαμε Λαϊκή Κυριαρχία.
Το χειρότερο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν σκέφτεται τρόπους απεμπλοκής από τις μνημονιακές πολιτικές. Σαν καλός μαθητής και νεοφώτιστος δηλώνει ότι θα το εφαρμόσει πιστά, «ψάχνοντας» να βρει τρόπους που θα το κάνουν πιο ελκυστικό. Κάτι ανέφικτο κάτω από την ασφυκτική επιτροπεία των «θεσμών» που έχουμε αποδεχθεί. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τίποτα δεν θα περνάει από τη βουλή και τα υπουργεία χωρίς την έγκριση των γκαουλάιτερ. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της πολιτικής του κατά 180 μοίρες, παρακάμπτοντας τα συλλογικά του όργανα και τις αποφάσεις του συνεδρίου του και των Κ.Ε, ήταν η αφετηρία της μαζικής παραίτησης σημαντικών στελεχών που στήριζαν μέχρι χθες την πλειοψηφία αλλά και του μεγαλύτερου μέρους της νεολαίας του.
Κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Ο δρόμος της απεμπλοκής από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι δύσκολος, χρειάζεται αποφασιστικότητα και σχέδιο που δεν θα βάζει όρια και θα έχει προοπτική. Είναι όμως ο μόνος δρόμος απεμπλοκής από τις άγριες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τώρα και δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Σ’ αυτή λοιπόν την πολιτική που είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις που είχαμε δώσει στο λαό και στρέφονται εναντίον του, είμαι αντίθετος και δεν μπορώ να την υπηρετήσω . Και δεν θα μπορούσα να συναινέσω στη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την πολτοποίηση των ταμείων του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας από τα οποία προέρχομαι, όπως και των ενόπλων δυνάμεων, όταν μάλιστα την αντιπυρική περίοδο, γυρνώντας όλη την Ελλάδα με την ηγεσία του Π.Σ., έδινα διαβεβαιώσεις, στο προσωπικό του Π.Σ. ότι τίποτα από αυτά δεν θα πειραχθεί. Θα μπορούσα να συμμετέχω στην διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης, μόνο στα πλαίσια μιας στρατηγικής που θα έβαζε τις βάσεις για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και ένα αριστερό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της οικονομίας, που θα έβγαζε από την αφάνεια τα θύματα των μνημονίων και θα τους έκανε συμμέτοχους σ’ αυτή τη ζωή. Αυτή τη στιγμή όμως οι περικοπές από μισθωτούς, συνταξιούχους, η φορολεηλασία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, η εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας, όπως και το ξεπούλημα των στρατηγικών υποδομών της χώρας, πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα που καταλήγει στις τσέπες των τοκογλύφων, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς αποικιοκρατίας τουλάχιστον μέχρι το 2060.


2.Ποιες είναι επιγραμματικά οι θέσεις της ΛΑΕ για τα Σώματα Ασφαλείας;

Εκδημοκρατισμός της λειτουργίας τους, Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών, Εισαγωγή μέσω των πανελληνίων εξετάσεων για όλα τα σώματα, Αξιοκρατία-Διαφάνεια-Αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση, τις κρίσεις και τις προαγωγές, Επικύρωση της επιλογής των ηγεσιών από το κοινοβούλιο, Συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια και τις επιτροπές, Διασφάλιση των εργαζομένων από την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, Ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου των περιστατικών ρατσιστικής βίας και απάνθρωπης συμπεριφοράς σε πολίτες και κατάργηση των ΜΑΤ με τη σημερινή τους δομή και απαγόρευση καταστολής των λαϊκών κοινητοποιήσρων απο άλλες μονάδες. Ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού, Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων με ουσιαστικό ρόλο στο Συνήγορο του Αστυνομικού-Πυροσβέστη-Λιμενικού, Αυτονομία του ΤΕΑΠΑΣΑ και του ΤΑΛΣ, Κατάργηση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων, Αλλαγή του νόμου για την προμήθεια υλικών και μέσων απαραίτητων για τη λειτουργία των σωμάτων και την ασφάλεια του προσωπικού με πιο ευέλικτες διαδικασίες, Ομογενοποίηση του Π.Σ., Εξίσωση στη βαθμολογική εξέλιξη Πυροσβεστών-Αρχιπυροσβεστών όπως στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Λ.Σ.-Ε.Α., Ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Λ.Σ.-Ε.Α., Κατάργηση του Σ.Π.Κ. στο Λ.Σ.-Ε.Α., Άμεση εφαρμογή της απόφασης του Σ.Τ.Ε..


3.Για ποιο λόγο τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να στηρίξουν τη ΛΑΕ έναντι άλλων αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων όπως του ΚΚΕ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας θα κυβερνηθεί από κόμματα που έχουν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο και θα ψηφίσουν και τους εφαρμοστικούς νόμους. Δεν το κρύβουν, το λένε καθαρά. Αυτή την ώρα ο τόπος έχει ανάγκη από μία Αριστερά που δεν θα παραμένει στις εκτιμήσεις και θα ανάγει την επίλυση των προβλημάτων στη Δευτέρα παρουσία γιατί τώρα δεν υπάρχουν λύσεις, αλλά μια αριστερά που θα εμπνέει και θα συσπειρώνει το λαό, θα επιδιώκει την κοινή δράση, θα στηρίζει τα κινήματα μέσα και έξω από τη βουλή, μια αριστερά που έχει δώσει εξετάσεις για όλα αυτά και έμεινε πιστή στις δεσμεύσεις που έδωσε στο λαό και συνεχίζει να αγωνίζεται γι’ αυτές.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ιστοσελίδες που παρακολουθώ:




alt text alt text